Η συγκατοίκηση είναι μία συνηθισμένη πραγματικότητα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν αποτελούσε μια διαδεδομένη τάση και επιλογή, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για την Ελλάδα
Στροφή στη συγκατοίκηση έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν σταδιακά αρκετοί Έλληνες, τόσο λόγω των υψηλών ενοικίων όσο και λόγω της σημαντικής έλλειψης κατοικιών που υπάρχει στην ελληνική αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε στην Ελλάδα μια αύξηση της τάξεως του 10% στη συγκατοίκηση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος αυτή έφτασε το 25%
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να έχει ζήτηση ο συγκεκριμένος τομέας, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο και μια επιλογή που δεν έχει περιορισμούς σε κριτηρια ηλικιακά,φύλου,επαγγέλματος.
Πολλοί Έλληνες, βέβαια, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αναζητούν συγκάτοικο και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς μοιράζοντας την κατοικία τους με ένα δεύτερο πρόσωπο μπορούν ευκολότερα να καταπολεμήσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.
Όπως προκύπτει από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως από τη βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor, ένας μέσος εργαζόμενος στην Αθήνα χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου της κατοικίας του. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 διαμορφωνόταν στο 42,4%.
Αν και το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι σήμερα υψηλότερο στους φοιτητές, οι οποίοι ανέκαθεν έτειναν προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει να τη σκέφτονται σοβαρά ως λύση και στην Ελλάδα. Ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της REMAX, σχεδόν το 49,4% που είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών σκέφτονται να μετακομίσουν σε κατοικία και να ζουν με το καθεστώς της συγκατοίκησης. Ακόμη, ενδιαφέρον υπάρχει και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι την εξετάζουν ως μία πιθανή λύση λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχουν για συντροφικότητα.
Στην Ευρώπη τα πρωτεία της συγκατοίκησης τα έχει με διαφορά η Αγγλία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία.